• Zveřejněno: 17.06.2019
 
Knihovnice a knihovníci bojují za vyšší platy
 
Celostátní kampaň Za knihovny! proběhla od 10. do 14. 6. 2019. Zaměstnanci knihoven v ní upozornili na nízké ohodnocení své práce. Prohlášení určené zřizovatelům knihoven na www.zaknihovny.cz podepsalo už více než 600 knihovnic a knihovníků z celé ČR, podpisy přidává také sympatizující veřejnost. Symbolem kampaně se stala papírová knížka složená ve stylu origami, kterou si zaměstnanci připínají na oděv nebo vystavují na pracovní stůl (fotky na webu www.zaknihovny.cz).
 
“Téměř polovina všech zaměstnanců knihoven má vysokoškolské vzdělání, ovládají cizí jazyky i vyhledávání v odborných databázích. Práce v knihovně vyžaduje všestranné zaměření včetně komunikačních a často i pedagogických dovedností. Přesto ještě v roce 2016 nedosahovalo 93 procent z nich na průměrný plat. Ceníme si následného mírného navýšení, to se ale zdaleka nedotklo všech. Nástupní plat 17 600 Kč je nepřijatelný. Obracíme se proto na zřizovatele našich knihoven i na Vládu ČR s konkrétními požadavky, které by měly vést ke zlepšení situace,” uvedla Monika Horáková z Knihovny Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
 
„Náš obor je spojený s technologiemi a jejich využíváním, pokud chceme být dále lídry v oblasti technologií, musíme zaplatit experty a kvalitní lidi, kteří jsou ochotni se dále vzdělávat,“ doplnil ke své podpoře prohlášení Martin Krčál, vedoucí odboru vývoje v Moravské zemské knihovně v Brně.
 
Prohlášení, které vzniklo u příležitosti stého výročí od přijetí knihovnického zákona, podpořily kromě významných osobností knihovnického oboru také např. spisovatelky Alena Mornštajnová či Klára Smolíková
 
“V knihovnách pracují slušní lidé, kultivovaní a oddaní své práci, kteří doposud halasně neupozorňovali na skandální odměňování v knihovnách. Nezneužívejme jejich dobroty. I oni potřebují platit nájmy, investovat do svých dětí, odpočinout si na pěkné dovolené. Frustrovaný člověk snadno zahořkne, něco se v něm zlomí. Potom buď odejde do více lukrativního oboru nebo zůstane, ale jeho ani nás čtenáře to těšit nebude. Ekonomice se daří skvěle. Jemné upozornění, že se na pracovníky v kultuře zapomnělo, je skvěle načasováno. Stačí udělat jen poslední rok – zvýšit knihovníkům platy,” uvedla pod prohlášení Klára Smolíková.