• Zveřejněno: 25.06.2020
  • Autor: red
Ze zahraničí
Většina evropských odborových centrál se obává předčasného otevření firem a tím i ohrožení zdraví zaměstnanců. Bojují za vyšší mzdy pro ty, kteří jsou v první linii a jejichž místa jsou mnohdy tzv. prekarizovaná. Pracují bez řádných dlouhodobých smluv, například na částečný úvazek, na dohodu o provedení práce apod. To vede ke ztrátě sociálních a finančních jistot vyplývajících z plnohodnotného pracovního poměru. Informaci o tom přinesl renomovaný list Financial Times.
Odbory se také obávají, že některé firmy využijí epidemie a přijdou s plány na restrukturalizaci, které budou spojené s hromadným propouštěním. Zatím se jedná o výjimky, Financial Times však uvádějí negativní příklad jednoho z výrobců převodovek v Německu.
 
Čína vzbuzuje obavy
Pozitivním jevem je skutečnost, že ve většině zemí Evropy existuje v současných složitých podmínkách spolupráce mezi korporacemi a zástupci zaměstnanců. Francouzské odbory zastávají pozici, že se toho od pracovníků nyní chce hodně, proto je potřeba přijít po epidemii s novým modelem sociálního smíru. Ve Francii i v Německu tlačí odboráři na vlády, aby oslabily globalizaci a více dbaly na domácí strategická odvětví. Obavy z převzetí evropských, krizí oslabených klíčových firem nadnárodními vlastníky nesdílejí pouze odbory. Místopředsedkyně Evropské komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová prohlásila, že evropské země by měly kupovat podíly ve firmách, kde hrozí čínské převzetí.
 
Roli odborů koronavirus posiluje
Odbory jsou v nezvyklé pozici, protože bojují za právo lidí zůstat doma. Nechtějí je pustit do firem, dokud to nebude zcela bezpečné. Francouzský odborový svaz CGT podal trestní oznámení na obchodní řetězec Carrefour, protože nedává pracovníkům dostatečnou zdravotní ochranu. Odboráři slavili ve Francii již jedno vítězství. V případě Amazonu jim soud dal za pravdu. Firma musí omezit provoz jen na zásadní činnosti do doby, než provede důkladnou revizi bezpečnostních opatření.
V USA za tři týdny požádalo o podporu na 16 milionů pracovníků, počet stále roste. V Evropě jsou místo přímé podpory rozšířeny různé formy tzv. kurzarbeitu. Některé evropské automobilky šly po dohodě s odborovými organizacemi při poskytování podpory zaměstnancům nad rámec zákonných opatření kurzarbeitu. Němečtí odboráři v té souvislosti zdůrazňují, jak je zásadní mít zastoupení v dozorčích radách a v řízení velkých firem. Odbory ve Francii zase poukazují, že ještě před pár měsíci je prezident Emmanuel Macron nepovažoval za užitečné, vystupoval proti nim. Nyní sám vidí, jakou důležitou roli odbory ve společnosti hrají.
 
Nepodmíněný příjem opět na pořadu dne...