• Zveřejněno: 02.09.2020
  • Autor: TZ ČMKOS
Josef Středula, předseda ČMKOS, upozorňuje na úskalí chystané daňové změny
 
ČMKOS delší dobu upozorňuje, že zrušit superhrubou mzdu nebude snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to příležitost, jak postupně v daních pro zaměstnance nastolit spravedlnost a odstranit podvodný slib rovné daně za kterým stojí minulé vlády. Ale největší problém, před nímž odbory i představitelé ČNB v této krizové době varují, jsou negativní dopady na státní finance. Při navrhovaném 15 % zdanění připraví veřejné rozpočty o  90 miliard korun.
 
„Někteří zaměstnavatelé už vysílají signály, že zrušení superhrubé mzdy je příležitost, jak svým zaměstnancům  nezvyšovat mzdy, protože to za ně udělal stát. Považujeme za velmi nebezpečné a nepřijatelné, aby vyjednávání o růstu mezd zaměstnavatelé blokovali s výmluvou na zrušení superhrubé mzdy,“ uvedl Josef Středula, předseda ČMKOS. „Důsledně před takovýmto hazardním krokem varujeme, pokud by skutečně došlo ke zmrazení růstu mezd a platů, mohlo by to  stát ochudit o dalších 20 miliard.
 
„A jako domeček z karet se pak mohou sesypat i budoucí valorizace důchodů, které jsou navázány na růst průměrné mzdy,“  zdůrazňuje Josef Středula.