• Zveřejněno: 28.06.2019
  • Autor: (ex)
 
Odbory znepokojuje chystané rušení systemizovaných míst 
 
Rozumíme snaze zefektivnit fungování státní správy, odmítáme ale zásahy, které by mohly způsobit spíše opak. A současné úvahy ministryně financí Aleny Schillerové hrozí spíše tou druhou možností. To vyplývá ze včerejšího (27. 6. 2019) prohlášení předsednictva výboru Odborového svazu státních orgánů a organizací (OSSOO).
 
„Předsednictvo se znepokojením vnímá přípravu rušení systemizovaných míst ve státní správě a vyzývá Vládu ČR, aby zefektivnění státní správy realizovala na základě provedených analýz a ne na základě politického rozhodnutí o plošném procentuálním rušení míst,“ přetlumočil stanovisko předseda OSSOO Pavel Bednář.
 
Postoj je víceméně totožný s tím, který odborový svaz vydal počátkem února hned poté, co ministerstvo financí vyslalo signál, že má v úmyslu rušení místa ve státní správě až o 10 procent.
 
I tehdy Pavel Bednář uvedl: „Tak závažný krok nemůže být proveden bez podrobné analýzy potřebnosti konkrétních míst a zejména toho, jakým způsobem bude zajištěn výkon agendy, která na případná rušená místa připadá. Tato agenda vychází z právních předpisů, případně z potřeby zajištění poskytování veřejných služeb a není možné bez dalšího očekávat, že ji v odpovídající kvalitě a čase přeberou zaměstnanci, jichž se rušení míst týkat nebude."