• Zveřejněno: 18.11.2019
  • Autor: Jana Kašparová
 
Rozhodovat se bude mezi návrhem zaměstnavatelů a odborů
 
Dlouho očekávané jednání tripartity, které mělo vnést jasno o tom, jaká bude výše minimální mzdy v příštím roce, dalo vládě pouze mantinely, v jakých se bude pohybovat při svém rozhodnutí.
 
„Čekal jsem, že odbory a zaměstnavatelé se na částce dohodnou a vláda pak bude mít snazší roli, ale bohužel nestalo se. Takto se naše rozhodnutí bude pohybovat někde mezi návrhem podnikatelů 14 050 a 15 000 korun, jak si zvýšení představují odborové centrály ČMKOS a ASO, uvedl premiér Andrej Babiš.
 
Předseda ČMKOS Josef Středula zdůraznil, že ČR je výší minimální mzdy jak v kurzovém přepočtu, tak i v paritě kupní síly stále na chvostě zemí EU a zdůraznil, že vláda rozumným zvýšením vyjádří důvěru ve zdravou českou ekonomiku.
 
Zaměstnavatelé vyjadřovali obavy z celkového mzdového vzlínání, které zvýšená minimální mzda způsobuje, a apelovali na nutnost přijetí valorizačního mechanismu.  S tím souhlasí i odbory, shoda nepanuje na tom, z jakého základu výše minimální mzdy by se vycházelo. Představa odborů je 50 % průměrné mzdy, zaměstnavatelé vidí reálných 40 %.
 
Ocenění vládě se od obou sociálních partnerů dostalo za digitální agendu, vyzvedli, že stát investuje stovky milionů korun do e-governmentu a digitalizace státní správy. Stalo se tak díky zákonu o právu na digitální službu, projektům bankovní identity a digitálních technických map. Klíčem k tomuto úspěchu byla mimo jiné i příkladná spolupráce vlády se soukromým sektorem.
 
Vládě se nelíbí, že školské odbory a zaměstnavatelé připravují pozměňovací návrh, kterým chtějí při projednávání rozpočtu zvrátit rozhodnutí o výši platů učitelů. Premiér v tom vidí neseriózní počínání, když oba sociální partneři přitom podpořili návrh státního rozpočtu. Zaměstnavatelé a odbory chtějí, aby platy učitelů, které jsou dnes zhruba na úrovni 61 % mzdy průměrného vysokoškoláka, vzrostly v příštím roce výrazněji. Prohlubovat dluh státního rozpočtu rozhodně nechtějí, mají zájem hledat rezervy v rámci navrženého rozpočtu. Chtějí otevřít věcnou diskusi na půdě hospodářského a rozpočtového výboru PSP o parametrech státního rozpočtu na rok 2020.   Mladí učitelé do 30 let mají platy okolo 30 tisíc korun. Možná proto jich je v českém školství jen asi 8 %. Přitom už dnes chybí v našem školství 5 tisíc učitelů a do pěti let jich bude chybět dokonce 11 tisíc.