• Zveřejněno: 27.11.2019
  • Autor: Jana Kašparová
Josef Středula ke zvýšení minimální mzdy:
 
"Zvýšení minimální mzdy je velmi dobrý signál, že její růst pokračuje a to výrazně. Koalice tím vyjádřila důvěru v naší ekonomiku. Za minimální mzdu se musí vyplatit pracovat a její růst, motivaci k práci zvyšuje. Omezují se příjmové nerovnosti, protože se zvyšuje její podíl na průměrné mzdě, který je v zemích EU daleko vyšší než u nás."

Předseda ČMKOS Josef Středula pro E-sondy dále uvedl, že ho ale velmi mrzí, že vládní koalice nevyslyšela prezidenta Miloše Zemana, který podpořil návrh odborů na 15 000 korun. "Rovněž je škoda, že nejdeme cestou Slovenska, kde i po našem zvýšení budou mít min. mzdu vyšší," dodal. Středula vidí problém v tom, že vzhledem k možnosti připravit se na růst minimální mzdy (m. m.) by bylo pro podnikatele rozhodně vhodnější, aby se o výši rozhodovalo už v polovině roku.

Podle odborů jde o dobrou ukázku důvěry v naši ekonomiku. Na zvýšení minimální mzdy stát rozhodně vydělá, respektive státní rozpočet, místní rozpočty i zdravotní pojištění. Podle odhadu odborů by se měl přínos pohybovat pod pět miliard korun. Ekonomice zvýšení m. m. prospěje, projeví se v nárůstu spotřeby. Rozhodně propouštění zaměstnanců nehrozí, pokud by hrozilo, s čímž tradičně opozice operuje, pak by musely Hospodářská komora a podnikatelské svazy zásadním způsobem přehodnotit svoje téměř astronomické požadavky na další dovoz levné pracovní síly (Ukrajina).