• Zveřejněno: 20.11.2019
  • Autor: MPSV
 
První ročník konference Fórum zaměstnanosti se konal v Olomouci
 
Potřeby trhu práce, chybějící zaměstnanci, digitalizace a robotizace nebo rozvoj pracovníků – i o tom v Olomouci diskutovali 12. a 13. listopadu odborníci na prvním ročníku mezinárodní konference Fórum zaměstnanosti 2019, kterou uspořádalo MPSV.  Na konferenci zavítali ministři práce a sociálních věcí středoevropských zemí a více než 400 návštěvníků a 60 expertů z České republiky i ze zahraničí.
Ve dvanácti tematicky zaměřených diskusních panelech spolu debatovali odborníci na trh práce, pracovníci státní správy, zaměstnavatelé, zástupci odborů i zástupci zemí V4.
 
„Chtěli jsme vytvořit akci, na které se sejdou zástupci všech stran, kterých se týká problematika budoucnosti práce. Nešlo jen o definování možných rizik a hledání způsobů jak se na ně připravit, ale také o vytváření pevnějších vazeb mezi odborníky na toto téma a sdílení těch nejlepších řešení z ČR i zahraničí.“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která navíc dodala, že akce takového typu v Česku dosud chyběla.
 
Mezinárodní konferenci otevřeli zástupci Visegrádské čtyřky, konkrétně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, její slovenský protějšek Ján Richter, náměstek ministryně rodiny, práce a sociální politiky Polska, Kazimierz Kuberski a státní tajemník pro pracovní trh a obchodní vztahy Maďarska Zoltán István Marczinkó. Všichni zástupci se shodli, že jejich státy se potýkají s obdobnými problémy jako Česká republika.
 
„Co je před námi? Snižovat regionální rozdíly a v maximálně možné míře se věnovat tomu, abychom měli dostatek potřebné kvalifikované síly. A v tom si myslím, že máme velké problémy. Nemáme stále sladěné vzdělávání s potřebami trhu práce. To je jedna z velkých výzev, která souvisí s celoživotním vzděláváním, ale i s operativním řešením,“ řekl na úvod diskuze slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter. Na závěr zdůraznil potřebu predikovat vývoj trhu práce.
 
Jedním z témat Fóra zaměstnanosti byla diskuse o definici práce. Podle některých expertů dostane v budoucnu tento pojem nový rozměr. „Rozhodně to nebude to, co známe v současných podobách. To znamená například 8mi hodinový pracovní den, nebo 40ti hodinový pracovní týden. Nebudou to ani standardní pracovněprávní vztahy, jak je vnímáme teď. Alespoň tomu v řadě případů nasvědčují současné trendy,“ vysvětlil náměstek pro řízení sekce zaměstnanosti MPSV Jiří Vaňásek.
 
Podle diskutujících musíme již dnes reagovat na robotizaci a digitalizaci na trhu práce. „Význam sdílené ekonomiky a podnikatelských startupů roste. Máme tady první úspěšné firmy, které se prodaly za miliardy dolarů do zahraničí, a je vidět, že tady jsou schopní lidé, kteří umí vytvořit produkty konkurenceschopné i v rámci celého světa,“ popisuje Filip Mikschik, Founder & CEO Startup Jobs.
 
Experti se shodli také na tom, že je důležité předvídat vývoj na trhu práce a zaměřit se na rozvoj kvalifikované pracovní síly. Podle projektového koordinátora společnosti Škoda Auto Enza Essenzy nebude tak podstatné jen samotné vzdělání pracovníků. „Je potřeba, aby se u většiny zaměstnavatelů změnil systém lidských zdrojů, více se pracovalo s člověkem jako takovým. Musí nás zajímat jeho myšlení, vůle, motivace, povaha. Vzdělání by nemělo být považováno za směrodatné,“ dodal Enzo Essenza.
 
Dostatečný prostor byl věnován také dotazům široké veřejnosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje takové Fórum uspořádat i v příštím roce.