• Zveřejněno: 30.07.2018
  • Autor: (red)

Nemocnice budou muset omezovat provoz

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel vyzývá lékaře, aby se připravili vypovědět dohody o přesčasech a začali dodržovat limity stanovené pro práci navíc. O načasování protestu odboráři rozhodnou během druhého zářijového víkendu. Důvodem je nesplněný slib zvyšování platů lékařů o deset procent. Ten dali za vlády Bohuslava Sobotky předsedové koaličních stran včetně Andreje Babiše. Nyní ale premiér Babiš od slibu ustoupil.
 

 „Myslím, že jednání v této chvíli už nemají cenu,“ řekl deníku E15 Engel. Vláda počítá zatím na příští rok s růstem platů učitelů o patnáct procent a u ostatních zaměstnanců – včetně zdravotníků – s růstem o šest procent.

Zákoník práce říká, že zaměstnavatel může nařídit 150 hodin přesčasů ročně. Tento limit ale mívají lékaři v nemocnicích vyčerpaný už na jaře. Ve skutečnosti však podle lidí z oboru za rok slouží běžně 800 a někteří i přes tisíc hodin navíc. Přesná data však nejsou.
Pokud tak na podzim odmítne sloužit přesčasy významné množství lékařů, nemocnice budou muset omezovat provoz a odkládat plánované operace.
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, který je členem ČMKOS, zatím pokračuje v jednáních. Případnou dohodu o platech je podle něj potřeba uzavřít do poloviny srpna. Předseda ČMKOS Josef Středula nevylučuje, že ve zdravotnictví na protesty dojde. „Krizová situace může nastat, když vláda nebude hledat řešení,“ poznamenal Středula.