• Zveřejněno: 18.06.2019
  • Autor: OS zdravotnictví a sociální péče ČR
 
Zaměstnanci nemocnic píší ministrovi kvůli jeho přístupu ke zvyšování platů a mezd
 
Ostrý nesouhlas zaměstnanců nemocnic vyvolala slova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha o zvyšování platů a mezd, která pronesl v pondělí 10. června na jednání tripartity.
 
Ministr zde uvedl, že personální situace v nemocnicích je sice problém, ale že ministerstvo podniká všechny možné kroky, aby se situace stabilizovala. Opakované navýšení platů bylo pozitivní, ale nyní již není třeba platy a mzdy zvyšovat, je třeba stabilizovat nemocnice. Za adekvátní považuje zvýšení platů asi o 2 až 3 %, tedy o očekávanou inflaci.
Sdělil, že problém mají pouze odbory, a to na centrální úrovni, v nemocnicích se odboráři se svými managementy domlouvají bez problémů. Z praxe zná případy, kdy odbory už nechtěly finance na zvýšení platů, ale domluvily se s managementem, že je nutné finance investovat do rozvoje nemocnice.
 
Od té doby se ministrovi i premiérovi ozývají zástupci odborových organizací i jednotliví zaměstnanci nemocnic a sdělují jim svůj názor na tato ministrova slova, na situaci v nemocnicích, na potřebu dalšího zvyšování platů a mezd i na další problémy zdravotnictví.
 
Sdělení, která pisatelé poslali v kopii také Odborovému svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, najdete v plném znění na webu odborového svazu: http://www.zdravotnickeodbory.cz/cz/clanky/odborari-pisou-ministrovi.aspx