• Zveřejněno: 11.10.2018
  • Autor: František Vonderka

Valeo Rakovník bude největší lisovnou v Evropě

Francouzská nadnárodní společnost Valeo patří v celosvětovém měřítku mezi deset největších dodavatelů pro automobilový průmysl. Působí v 33 zemích světa, ve 184 výrobních závodech a více než padesáti vývojových centrech zaměstnává 115 000 lidí. 

V ČR je Valeo od roku 1995 a jeho pobočky u nás najdete v Rakovníku, Žebráku, Humpolci, Podbořanech a v Praze. Dohromady zde pracuje 4500 zaměstnanců. Nejdelší historii má Valeo Autoklimatizace, k.s., jehož součástí je výrobní závod v Rakovníku a od roku 2002 vývojové centrum v Praze. Není to žádná montovna, ale podnik, který usiluje o další zvyšování přidané hodnoty své produkce. Konkrétně se věnuje výrobě a vývoji topících a klimatizačních systémů, ovládacích panelů a ultrazvukových senzorů do různých značek automobilů. K zákazníkům patří Škoda, Volkswagen, Audi, BMW, Renault, Toyota, Nissan, Citroen, Daimler, Lada a další automobilky. V Rakovníku najdete jednu z nejmodernějších lisoven plastů u nás. Je v ní 30 vstřikovacích lisů a brzy přibydou další, takže Rakovník se stane místem s největší lisovnou v Evropě.

R&D centrum v Praze se dnes zabývá mj. vývojem různých senzorů a softwaru pro autonomní řízení, parkování a jiné asistenční systémy do automobilů. Na testovacím polygon v Milovicích pak vyvíjené novinky zkouší v provozu. Podílí se na tom, že Valeo je v této oblasti jedničkou na světovém trhu...

Celý článek najdete v Sondy Revue č. 10/2018. 

Pro časopis Sondy Revue klikněte na ikonku níže: Logo Sondy