• Zveřejněno: 01.02.2020
  • Autor: Evžen Staněk
 
Firemní kultura
 
Průmysl 4.0 je spojován především s průmyslovými odvětvími a jejich očekávanou proměnou. „Technologická revoluce“ ale citelně zasáhne i trh práce: podle jedné z tezí zmizí do roku 2025 až 30 % současných profesí a nahradí je zcela jiné. Četné průzkumy a studie na toto téma shodně uvádějí, že trend dolehne zejména málo kvalifikované a rutinní profese, kde je jednodušší nahradit lidskou práci stroji.
„Dopady Průmyslu 4.0 na společnost mohou být za určitých okolností velmi vážné. Mám na mysli možnost nezvládnutého přechodu na digitální technologie, nový druh technologií, nebo když vypadneme z budoucí dělby práce. Je spousta věcí, které by mohly být opravdu krizové,“ dodává Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.
 
Mizející pozice
O změnách ve skladbě profesí se mluví většinou v budoucím čase, ale dochází k ní již nyní. Nejde jen o nahrazování lidí v těžkých výrobních provozech – například v kovárnách, lakovnách, slévárnách apod. Očekává se i úbytek úředníků, řidičů či pokladníků. Nebo zaměstnanců, jejichž úkolem je nakládání s informacemi, u nichž se dá předpokládat, že tentýž úkol zvládne algoritmus či umělá inteligence. V souvislosti s digitalizací státní správy tak mohou poměrně rychle začít ubývat pracovní místa pro úředníky.
„V případě manažerských a dalších řídících pozic, lékařů, ošetřovatelek a sester nebo učitelů se velká změna neočekává, přestože i jejich náplň práce se bude měnit. Vzhledem k široké škále tzv. měkkých dovedností, které musí ovládat, se úplné nahrazení jejich práce umělou inteligencí nepředpokládá. Stejně jako výrazné snižování celkového počtu pracovních míst. Namísto těch, která se budou rušit, totiž budou vznikat nová, především v IT sektoru, ale i v oboru HR, který bude stále komplexnější a v němž bude třeba velmi pružně reagovat na změny trhu práce,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.
Význam velmi dobré úrovně „digitálních kompetencí“ bude logicky narůstat, rekvalifikace a další vzdělávání se budou stávat tím samozřejmějšími, čím častěji a důmyslněji se budou využívat a zdokonalovat technologie.  
„To jsou věci, které díky technologickým změnám přicházejí, a je nutné se o těchto věcech začít bavit. Ale i lidi ochraňovat, protože jsou věci, které nakonec z člověka udělají nepřímého humanoida, což rozhodně není správná cesta. Člověk robot není a nebude, a z tohoto pohledu je potřeba ochránit jeho zájmy a rozhodně nepřistoupit k tomu, aby vše bylo nahrazeno pouze technologickými vymoženostmi. Zároveň to taky neznamená, že technologický pokrok je něco špatného. Ale jsou rozhodně věci, které dobré nejsou. A tam je potřeba být velice obezřetný,“ shrnuje Josef Středula.
 
Kde se roboti již prosazují
Lidé mizí ale i z jiných profesí. Automaty nahrazují lidskou sílu v call centrech, nakupujeme sami po internetu – a i v některých klasických řetězcích pokladní čím dál tím častěji nahrazuje samoobslužná „chytrá“ pokladna. Automatická čidla nahrazují lidi při hlídání různých technologií, objektů, energetických a vodohospodářských zařízení. Proměnou prochází i podoba klasické vrátnice nebo recepce. Online recepce si snadno poradí s každodenními činnostmi. Přivítá návštěvy, poskytne informace, vydá návštěvní karty, odbaví poslíčky a objedná taxi. Každý uživatel má přístup do návštěvního systému, kde může každou návštěvu jednoduše nahlásit předem a Online recepce pak návštěvu odbaví ještě rychleji než lidská obsluha.
 
 
Nové náplně práce
Mezi aktuálně často poptávané pozice ve firmách v zahraničí patří například scrum master (chrání projektový tým před vnějšími vlivy, které by ho mohly odvádět od práce), což je pro širší veřejnost naprosto neznámý pojem...
 
Celý článek naleznete v magazínu Sondy Revue č. 1/2020. 
Pro časopis Sondy Revue klikněte na ikonku: