• Zveřejněno: 11.03.2019
  • Autor: (fav)
Značka Volkswagen zažila v loňském roce několik krizí a ještě také zcela nedozněl skandál Dieselgate. Přesto se 100 000 zaměstnanců koncernu, na které se vztahuje kolektivní smlouva, může těšit na vyšší prémie za dobrý hospodářský výsledek. Bonus za rok 2018 v porovnání s rokem 2017 stoupne o 16 % a dosáhne celkové výše 4 750 euro.
Informuje o tom březnové vydání závodního časopisu Mitbestimmen (Spolurozhodovat). „Zaměstnanci nenesou odpovědnost za vzniklé problémy, naopak pomáhali je překonat“, uvedl k tomu časopisu šéf podnikové rady zaměstnanců Bernt Osterloh a dodal: „Proto je jenom férové, že nyní získají podíl na úspěšném výsledku.“
„Zaměstnanci projevili vysokou míru flexibility a tím značně přispěli k úspěchu Volkswagenu“, konstatoval na stejné téma šéf personálního oddělení firmy Gunnar Kilian. Jako příklad přitom uvedl těžkosti při zavádění nového přísnějšího standardu pro výfukové zplodiny WLTP.
Prémii dostanou zaměstnanci závodů ve Wolfsburgu, Hannoveru, Emdenu, Salzgitteru, Braunschweigu a Kasselu a také zaměstnanci finančně propojených dceřiných společností. Podle časopisu Mitbestimmen kolem 1700 euro dostali jako zálohu už koncem roku 2018, zbytek objeví v květnové výplatě. Hospodářský výsledek značky WV Pkw (osobní automobily) bude oficiálně zveřejněn 12. března ve výroční zprávě koncernu.