• Zveřejněno: 13.06.2019
  • Autor: (ac)
 
Nábor pracovníků hlásí pro příští čtvrtletí pět procent zaměstnavatelů 
 
Pět procent zaměstnavatelů v České republice očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku (červenec, srpen, září) nárůst počtu pracovních sil, přičemž jejich snížení předpovídá nula procent, žádné změny neočekává celých 94 procent zaměstnavatelů. Nabírat plánuji všechny obory, vyjma veřejného sektoru. Vyplývá to z výsledků pravidelného čtvrtletního průzkumu "ManpowerGroup Index trhu práce".  
 
"Třetí kvartál roku bývá podle našeho průzkumu nejoptimističtějším obdobím na trhu, což se následně projeví v nejnižší míře nezaměstnanosti v září, říjnu a listopadu. Pětatřicet procent velkých firem plánuje zvyšovat počty zaměstnanců a nadále tedy vznikají nová pracovní místa, a to i v regionech, které dříve trpěly nedostatkem pracovních příležitostí," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Více dostupných alternativ pro uchazeče o zaměstnání má dopad na rostoucí fluktuaci zaměstnanců, která se od konce krize více než zdvojnásobila, a tlak na růst mezd. "To ale neznamená, že všichni mohou mít práci snů. Roste nesoulad mezi představami zaměstnanců a zaměstnavatelů, a tak najít uchazeče o těžkou práci ve výrobě, skladech a stavebnictví, kde je nyní největší poptávka, je někdy náročnější než najít kvalifikované zaměstnance," dodala.
 
Z průzkumu "ManpowerGroup Total Workforce Index", který porovnává trhy práce v 75 zemích světa podle devadesáti parametrů, vyplývá, že Česká republika se umístila na 22. místě, přičemž v regionu Evropa, Střední východ a Afrika je na místě jedenáctém. To podle zástupců ManpowerGroup ukazuje na to, že Česko je pro zahraniční investice atraktivní zemí a místem, který nabízí trh práce relativně nakloněný úspěšnému byznysu.