• Zveřejněno: 01.09.2018
  • Autor: (red; Foto: Pixabay)

Tarify by měly v průměru vzrůst o pět procent, nejvíce má jít lidem s nízkými výdělky

Vláda se dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru od ledna 2019. Většině pracovníků veřejných služeb se zvednou platové tarify o pět procent, zbývající peníze poputují do odměn. Bylo to oznámeno na brífinku po jednání dne 31.8.2018.

Odbory považují dohodu za kompromis. Chtějí zejména, aby se peníze dostaly k pracovníkům, proto je pro ně důležité, jak se budou dělit zejména odměny. „Budeme ve spolupráci s ministerstvy práce a financí dohlížet na přípravu nařízení vlády, aby prostředky na nadtarifní složky skutečně doputovaly k zaměstnancům,“ řekl po jednání s delegací vlády Pavel Bednář, předseda Odborového svazu státních orgánů a mluvčí 13 odborových svazů veřejného sektoru.

„Mám pocit, nebo možná jistotu, že jsme se domluvili. Došlo ke kompromisu ohledně navýšení tarifů. Naše představa byla čtyři procenta, dohodli jsme se na pěti procentech,“ uvedl po jednání premiér Andrej Babiš.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zdůraznila, že přidávání nebude plošné a víc by měli dostat lidé s nízkými výdělky. Učitelům by se pak měl základ platu zvednout o deset procent.

Vláda původně chtěla celkovou částku na platy zvednout o šest procent. Na navýšení tak mělo v rozpočtu příští rok být asi 22,3 miliardy korun. Ve středu se koaliční hnutí ANO a ČSSD domluvily, že přidají ještě další tři miliardy. Suma na platy tak bude celkově zhruba o osm procent vyšší.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) původně požadovala růst tarifů o deset procent pro všechny zaměstnance a také navýšení celkové sumy na platy.

Zdravotnické odbory budou dále jednat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) o příplatcích a rozdělení odměn. „Víme, že bude výrazná podpora směrem k personálu. Pro sestry ve směnném provozu půjde o 5 000 korun víc na hlavu. V průměru je to tak asi 15 procent navíc,“ uvedl Adam Vojtěch.

Další informace o dohodě naleznete například na portálu iHned.cz adresa viz „Zdroj“ níže.