• Zveřejněno: 25.07.2018
  • Autor: (red, zdroj: Právo)

Mateřská a rodičovská dovolená nejsou žádnou dovolenou, a proto by se měly přejmenovat. Takový návrh k novele zákoníku práce přednesla skupina poslanců napříč spektrem. Vláda ale v úterý jejich návrh nepodpořila. Lidé na mateřské nebo rodičovské „svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě“, argumentují navrhovatelé ze šesti poslaneckých klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO). Návrh podle vyjádření ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) v ČT vyvolal ve vládě širokou debatu, ale nakonec bylo vydáno nesouhlasné stanovisko. Už letmý průzkum vybraných předpisů podle jeho slov ukázal, že návrh není dotažený.

Vládní legislativci upozornili, že předkladatelé úpravu nepromítli do všech zákonů, v nichž se mateřská a rodičovská dovolená zmiňuje. Navíc poukázali, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod „překážky v práci“, což podle nich dostatečně ukazuje, že nejde o odpočinek a zotavování.

Juchelka stál také v čele návrhu na doplácení nedočerpaného rodičovského příspěvku, který zaniká při narození dalšího dítěte do rodiny. „Rozdíl, který rodič nedočerpá, by byl vyplacen (jednorázově) u první dávky na mladší dítě,“ vysvětlil dříve poslanec. Ani s tímto ale vládu nepřesvědčil. Kabinet ANO a ČSSD k návrhu zaujal neutrální stanovisko, když jej označil za nekoncepční. Rodičovský příspěvek je určen rodiči k náhradě jeho nákladů při péči o malé dítě a „konstrukce dávky proto nezohledňuje počet dětí, o který je pečováno, s výjimkou situace, kdy se jedná o děti současně narozené“, uvedli vládní legislativci.
Vláda chce téma řešit v rámci připravované změny rodinné politiky. Jana Maláčová, navržená za ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí, potvrdila, že bude požadovat navýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc na 260 tisíc korun. Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.
Rodičovský příspěvek nyní činí celkově 220 tisíc korun a v případě vícerčat 330 tisíc korun. Rodiče mohou jeho měsíční čerpání rozložit až do čtyř let věku dítěte. Loni nebyl podle předkladatelů dočerpán v téměř 9000 případech, čímž nebylo proplaceno asi 582 miliónů korun.