• Zveřejněno: 19.07.2018
  • Autor: (red, eve)

Odbory žádají zdravé pracovní podmínky v evropských centrech

Tisíce zaměstnanců německých skladů největšího internetového prodejce Amazon vstoupí v úterý do stávky za lepší pracovní podmínky. Připojí se tak k protestům kolegů ve Španělsku a v Polsku, které se shodují se dnem, kdy začíná ve firmě její velká prodejní slevová akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

 Německý odborový svaz pracovníků ve službách Verdi vyzval k jednodenní stávce, která by podpořila jeho požadavek po pracovních smlouvách, jež by garantovaly zdravé pracovní podmínky v centrech americké firmy. „Ta zpráva je jasná - zatímco internetový gigant bohatne, šetří na penězích u zdraví svých zaměstnanců,“ uvedla zástupkyně odborového svazu Verdi Stefanie Nutzenbergerová.

Podle online magazínu Observer mají zaměstnanci firmy v každé zemi, v níž se ke stávce připojili, důvody k nespokojenosti. Poláci si třeba stěžují na to, že přísná legislativa jim brání vyjednat si lepší mzdy, Španělé na jednostranně zavedené pracovní podmínky poté, co vypršela kolektivní smlouva, a v Německu v uzavření kolektivní smlouvy doufají.
Podle zpráv agentury Reuters se od pondělí účastní několikadenní stávky 1800 zaměstnanců ve Španělsku. Další tisíce stávkujících se k protestům přidaly v Německu. „Stávka stále probíhá, ale podle předběžných odhadů se k protestům připojily 2500 až 3000 zaměstnanců v šesti centrech,“ uvedla Lena Wiedmannová z tiskového oddělení odborové organizace Verdi. „Stávka má různou formu – někteří zaměstnanci odešli uprostřed svých směn, jiní hned po příchodu do práce a další nedorazili vůbec.“
V Polsku pak zaměstnanci plánují protest, kdy budou vykonávat pouze minimum práce vyžadované jejich smlouvou a přesně dodržovat veškerá bezpečnostní a další opatření, která mohou omezit jejich práci, dodal svaz Verdi.
Amazon očekává, že se v Německu ke stávce připojí jen zlomek z 12 tisíc zaměstnanců a že jejich protest nebude mít na dodávky u Prime Day vliv. Amazon uvádí, že ve svých skladech nabízí konkurenceschopné mzdy a komplexní výhody pro zaměstnance od prvního dne, kdy nastoupí. Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech. Amazon provozuje distribuční centrum také v Dobrovízi u Prahy. Do konce letošního roku tam chce mít 5000 stálých zaměstnanců.
České odbory Amazonu podporují  zahraniční kolegy
Základní odborová organizace Unie zaměstnanců, obchodu a logistiky (UZO) v Amazonu vyjadřuje plnou podporu svým kolegům v zahraničí, kteří se rozhodli formou stávky bojovat za lepší a zdravější pracovní podmínky.
„Vyjadřujeme plnou podporu našim kolegům v zahraničí, kteří se formou stávky rozhodli bojovat za lepší a zdravější pracovní podmínky. Děkujeme všem, kteří se do protestní akce zapojili, neboť nebojují jen za sebe, ale za všechny pracovníky společnosti Amazon,“ uvedl předseda základní organizace UZO v Amazonu Ivo Mayer.
Dodal, že s kolegy v zahraničí intenzivně komunikují. „Do další protestní akce se již zapojíme, i když to pravděpodobně nebude formou stávky, ale jiným způsobem,“ doplnil Ivo Mayer.