• Zveřejněno: 25.06.2018
  • Autor: (red + text VZP + foto Pixabay)

Tetování je dnes velmi módní záležitostí. Lidé si však často neuvědomují, že co bylo moderní před 20 lety, může je později značně omezovat v rodinném životě, brzdit v kariéře nebo se za to prostě stydí. Tak se stává velmi často, že lidé chtějí původní tetování odstranit. A vyvstávají otázky, například jaké metody se při takovém zákroku používají a uhradí to zdravotní pojišťovna? 

Tetování – slangově „kérka“ a v oborné terminologii „mikro-pigmentová transplantace“ – je určitý druh kresby, při které jsou vpravovány pomocí tetovací jehly nebo tetovací pistole částečky inkoustu nebo jiného barviva pod kůži.

Metod odstraňování je celá řada, od zbroušení (dermabraze) přes chirurgické odstranění (v místní anestezii vyříznutí tetování skalpelem) po dnes často používaný způsob odstranění tetování laserem (alexandritovým nebo Nd: YAG lasery). Pigment je při tomto postupu „rozstřelován“ laserovým paprskem (tzv. foto-disrupce) a tělo pak následně tento narušený pigment odplaví mízními cestami a odbourá jej. Je to nejúčinnější a nejmodernější způsob odstranění tetování.

Protože se však nejedná o léčebně-preventivní výkon, nejsou tyto zákroky hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Výjimku tvoří tzv. traumatické tetování – nejčastěji jde o škváru zadřenou do pokožky. Odstranění traumatické tetováže je zdravotní pojišťovnou hrazeno. Provádí se postupným odstraňováním nečistot z povrchních oděrek sterilním kartáčkem, z hlubších vrstev pomocí hrotnatého skalpelu, a to v místním znecitlivění. Výkon náleží do skupiny plně hrazených zdravotních výkonů odbornosti plastická chirurgie, ale vykazovat ho mohou i další odbornosti, např. úrazová chirurgie.