• Zveřejněno: 04.11.2019
Vedení svazu se omluvilo rodičům
 
Na tiskové konferenci v pondělí (4. 11.) v Praze vyhlásily školské odbory oficiálně důvody stávky, která se bude konat ve středu 6. 11. 2019.
 
„Chtěli bychom se omluvit rodičům i zřizovatelům, že jim zkomplikujeme život,“ řekl na úvod konference předseda školských odborů František Dobšík, který následně připomněl postup vyjednávání o růstu mezd i neférový přístup ministerstva školství v této věci.
 
Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová uvedla, že prozatím není jasné, kolik škol se do stávky zapojí. „Máme signály z regionů, že se zapojí přes 50 procent škol,“ řekla. Podle ní některé školy budou zcela zavřeny a další budou mít pro děti jiný program. Školy, které se zapojí, budou označeny logem s podporou stávky.
 
Ve zkratce zopakujeme hlavní důvody stávky: 
 
Zaručený nárůst tarifů
Bylo slíbeno 15 % objemu finančních prostředků na růst platů pedagogických pracovníků. Po všech jednáních to bylo 10 % objemu na rok 2020 a 9 % na rok 2021. Z objemu, který umožňuje 12,5 % růst tarifů, požadují odbory zaručený nárůst tarifních platů o 10 % od 1. 1. 2020 pro pedagogy.
 
Ministr rozhodl bez projednání se sociálními partnery o 8 % navýšení tarifů. O dalším navýšení kapitoly školství pro RgŠ jsou odbpry připraveny jednat s poslanci a poslankyněmi PS ČR v průběhu projednávání státního rozpočtu na rok 2020.
 
Níže videogalerie z tiskové konference: