• Zveřejněno: 27.11.2018

Nárok na peníze budou mít i ti, kteří příspěvek už vyčerpali

Rodičovský příspěvek na jedno dítě se zvýší na 300 tisíc korun ze stávajících 220 tisíc, a to od 1. ledna 2020. Kompromis, na kterém se už dříve shodly ministryně práce a sociálních věcí a financí Jana Maláčová (ČSSD) a Alena Schillerová (ANO), potvrdilo nyní vedení ANO a ČSSD. Musí ho ale ještě formálně schválit vláda, parlament a podepsat prezident. Roční náklady vládní koalice vyčíslila na devět miliard korun. Maláčová dále upřesnila, kdo všechno se může na 300tisícovou částku těšit…

Ridiče velký

„Dnes se mi podařilo prosadit navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun, tedy ze současných 220 na 300 tisíc korun, s platností od 1. ledna 2020. Navýšení se bude týkat všech rodin s dítětem do čtyř let, bez ohledu na to, jestli už rodiče příspěvek vyčerpali nebo ne,“ uvedla na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí. I rodiny s vyčerpaným příspěvkem a dětmi, které budou 1. ledna 2020 mladší čtyř let, dostanou 80 tisíc navíc. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí chtělo původně příspěvek zvýšit ve dvou etapách. Nejdřív by rostl od 1. července 2019 o 40 tisíc korun, do konce volebního období pak ještě o dalších 40 tisíc korun. Jenže návrh státního rozpočtu pro příští rok s růstem rodičovského příspěvku  v roce 2019 nepočítá a ministryně financí Alena Schillerová chce víc peněz na tento účel uvolnit až v roce 2020.

Zároveň by měla být zrušena i podmínka, že do školky či jeslí může dát rodič pobírající rodičovský příspěvek své dítě maximálně na 46 hodin měsíčně. „Je to trestání chudých,“ řekla k tomu ministryně Jana Maláčová.

Další informace naleznete v následujících médiích (klikněte na aktivní odkazy):