• Zveřejněno: 17.11.2018
  • Autor: Jana Kašparová

Jana

Komentář

Často při propagaci našeho magazínu uvádíme, že Sondy přinášejí informace, které jinde nenajdete. Dnešní číslo je toho opět důkazem. Na straně 26 se podrobně dočtete o tom, co vyvolalo u našich sousedů stotisícovou demonstraci ve Vídni. Naše média to nechává naprosto netečná.

Rakousko - vzor sociálního partnerství, kde doposud nebylo třeba domáhat se požadavků na náměstích – se mění, a to v záležitosti, která se bytostně dotýká zaměstnanců. Současná vláda jim přichystala, jak uvádějí rakouské odbory, návrat do 19. století. Schválila zákon, kterým od letošního 1. září mohou zaměstnavatelé navýšit pracovní dobu o 4 přesčasové hodiny, tedy až na 12 hodin denně. Podle rakouské odborové centrály ÖGB jde o nehumánní útok proti zdraví a důstojnosti zaměstnanců. Vláda oponuje, že jde pouze o „umožnění dobrovolných přesčasů“. Odbory ale kontrují, že jde o precedens, protože v zákoně chybí, že se k práci přesčas mohou vyjadřovat závodní rady zaměstnanců a upravit je v kolektivních smlouvách, a jednoznačně požadují ochranu pro ty, kteří je odmítnou - a ti, co je odpracují, musí mít možnost buď si vybrat volno, nebo si nechat náležitě zaplatit.

Rovnoprávný dialog mezi zaměstnanci a zaměstnavateli dostal vážnou trhlinu a tamní odbory nebudou mlčet. Vládnoucí pravice vrazila do rakouské společnosti klín. Jde o vážné narušení toho, co zde dlouho fungovalo, co Rakousku mnohé země záviděly a přinášelo sociální smír.

Článek najdete i v magazínu Sondy Revue č. 11/2018. 

Pro časopis Sondy Revue klikněte na ikonku níže: Logo Sondy