• Zveřejněno: 16.07.2018
  • Autor: (red, info,.cz)

Úředníci se nemnoží dělením, ale díky politikům, napsaly na Hrad odbory

„Úředníků je příliš. Algoritmizujme státní správu,“ pronesl prezident Miloš Zeman ve středu ve sněmovně, kam přišel podpořit vládu Andreje Babiše. Jmenovaní teď na jeho vyjádření reagují. Odbory zaměstnanců působících ve veřejné správě a službách poslaly na Hrad dopis. „Úředníci, ponechání sami sobě, se nemnoží z vlastní iniciativy dělením. Jsou to politici a především ti, kteří jsou vybaveni zákonodárnými kompetencemi, kdy prostřednictvím právních předpisů různé právní síly neustále tvořivým způsobem navršují další a další činnosti, jež si samozřejmě vyžádají někoho, tedy úředníky, který by tuto práci vykonával,“ píše se v textu, který má INFO.cz k dispozici.
Předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář pokračuje slovy, že zdlouhavá a administrativně náročná práce nebývá vinou úředníka a ani v jeho zájmu.
Zeman uvedl ve své řeči před poslanci na adresu státních úředníků mimo jiné to, že „si tito lidé, aby ospravedlnili svoji existenci, vymýšlejí práci, která je často zbytečná“. Jejich počet je dle hlavy státu zbytečně vysoký. Odbory jeho kritiku odmítají.
„Není možné bez dalších údajů srovnávat pouze absolutní počty úředníků z doby „Vaší vlády“ a z dneška. Je nezbytné zohlednit vývoj v počtu, typu a obsahu agend v tomto více než patnáctiletém období, ať už se jedná o agendy spojené s EU, vyvolané vývojem nových technologií, změnami v potřebách sociální politiky a jejich adresátů atd.“ píše se dále v dospise prezidentovi.
Odbory tvrdí, že se debatě o zavedení technologií do státní správy nebrání. „Pokud budou zajištěny podmínky pro maximálně efektivní výkon svěřených agend, funkční a efektivní elektronizace a digitalizace veřejné a státní správy, zákonná úprava přehledná a co nejméně komplikovaná jak pro občana, tak pro úředníka, pak je teprve možné hodnotit, zda úředníků máme mnoho či málo,“ stojí v textu.
Dopis připomíná také to, že ve státní službě je dnes neobsazeno několik tisícovek míst. Podle odborů za to mohou i nízké platy. Právě ohledně nich se už několik měsíců odboráři dohadují s premiérem. Ten nechce přidávat všem státním zaměstnancům plošně, ale jen vybraným skupinám, jako jsou učitelé nebo zdravotníci. Odbory kvůli tomu hrozily i protesty. Babiš se s nimi v reakci na to sešel, dohody se ale zatím nedobrali. Ve sněmovně teď premiér naopak přizvukoval Zemanovým slovům, že počet úředníků je příliš vysoký.