• Zveřejněno: 02.08.2018
  • Autor: (red)

Ligu nepopulárních vede s přehledem Miroslav Kalousek

Podle zjištění Ústavu empirických výzkumů STEM byl Andrej Babiš v červnu nejlépe hodnoceným českým politikem, ztratil však většinovou podporu. Zdá se, že popularitu politických osobností ovlivnil složitý proces sestavování vlády. Na druhé místo se tak dostal Jaroslav Faltýnek, který jako vyjednavač měl v médiích velký prostor. Výrazně uspěl na třetím místě předseda Pirátů Ivan Bartoš. Na čtvrtém místě zůstává předseda SPD Tomio Okamura, jeho popularita však v dlouhodobém pohledu mírně klesá. Podle STEM popularitu politiků ovlivnil složitý proces sestavování vlády. Popularita předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka klesla na 31 procent, zatímco u předsedy KSČM Vojtěcha Filipa stoupla z 27 na 33 procent.

 Do červnového výzkumu politických osobností STEM zařadil předsedy parlamentních stran, první místopředsedy těchto stran a zároveň předsedy poslaneckých klubů. Oproti minulým šetřením se vrcholní zástupci stran proměnili a mnozí z nich teprve sbírají první body. Celkově lze říci, že popularita politických osobností je nevalná. V současné době nemáme žádné „politické hvězdy“, které by pozitivně oceňovala většina našich obyvatel.

Na čelném místě žebříčku popularity zůstává předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Jeho popularita se dostala těsně pod padesát procent, což je jeho nejhorší výsledek od roku 2014. Patrným zvratem u něho nejspíše byla složitá cesta sestavování vlády. Svědčil by o tom fakt, že na druhé místo se dostal Jaroslav Faltýnek, který hrál významnou roli při vládním vyjednávání,
i když jej stále ještě nezná sedmina našich obyvatel.
Na třetím místě je předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož hodnocení je stejné jako v únorovém výzkumu. V kontextu předchozích výzkumů nepřekvapí, že na čtvrtém místě zůstává Tomio Okamura. Jeho hodnocení je velmi rozporné: na jedné straně má tábor pevných příznivců, na druhé straně skupinu silných odpůrců. Jednoznačně odmítavý postoj vůči němu zastává třetina veřejnosti.
Nejhůře hodnoceným politikem však není Tomio Okamura, ale Miroslav Kalousek. Krajně nepříznivě jej vidí téměř 60 % naší populace. Poměrně vysoký podíl nepříznivých hodnocení zjišťujeme dále u předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka (63 % v součtu „zcela“ + „spíše nepříznivý názor“).