• Zveřejněno: 26.04.2019
Odbory symbolicky uctily oběti smrtelných pracovních úrazů
 
V Česku loni přibylo smrtelných pracovních úrazů. O život v práci přišlo 123 lidí, podobně jako v roce 2010 či 2011. Předloni přitom počet zemřelých poprvé klesl pod stovku. Každoročně 28. dubna si odbory na celém světě připomínají památku obětí pracovních úrazů, nemocí z povolání a zraněných při práci. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) uspořádala před svým sídlem v  Praze pietní akt k uctění památky těchto obětí.
 
„Je nepřijatelné nečinně přihlížet tomu, že opět dochází k nárůstu tragických úrazů, při kterých v práci vyhasly lidské životy. Je to důkaz, že oblast bezpečných pracovních podmínek je stále podceňována,“ říká místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová. "ČR má teď nepříznivou tendenci v počtu smrtelných pracovních úrazů. Není to jen o smutném osudu obětí, ale i jejich rodin, které ztrátou trpí. Práce nemá být tím, co přináší smrt a úraz, ale má zajišťovat život," dodala.
 
Josef Středula, předseda ČMKOS, je přesvědčen, že řadě pracovních úrazů a nemocí z povolání bylo možno předejít. „Záslužnou práci v oblasti prevence odvádějí i odboroví inspektoři bezpečnosti práce. I oni se podíleli na odhalování porušování předpisů.  V loňském roce bylo Státním úřadem inspekce práce uloženo 717 pokut ve výši přes 27 miliónů korun,“ uvedl.
 
Počet smrtelných úrazů se v posledních desetiletích snižuje. Pod 200 se dostal v roce 2003. V roce 1969 v práci zemřelo 623 osob. Při práci v Česku stále častěji přicházejí o život cizinci. Podle předběžných údajů jich loni bylo 38. Pocházeli z Polska, Bulharska, Rumunska či Srbska. Předloni bylo zahraničních obětí 18, v roce 2016 deset a o rok dřív šest. Smrtelné pracovní úrazy se stávají nejčastěji v dopravě, ve stavebnictví, při manipulaci s břemeny, práci ve výškách nebo výkopových pracích. Právě v oborech s vyšší úrazovostí často pracují lidé ze zahraničí.
 
Za narůstajícím počtem obětí z ciziny by mohl být i problém v komunikaci, tito pracovníci totiž často neovládají češtinu. Právní předpisy ale nenařizují seznámit cizince s podmínkami bezpečné práce v jejich jazyce. Řada lidí je ve firmách přes agentury. "Agentury práce nemají na smrtelné pracovní úrazovosti tak velký podíl. Ten je ale významný u dohod o pracovní činnosti mimo pracovní poměr, tedy v doplňkovém pracovním vztahu. Loni bylo takových případů deset, tedy víc než desetina všech smrtelných pracovních úrazů," řekl generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. Podotkl, že za proškolení pracovníků o bezpečnosti práce a jejich poučení odpovídá zaměstnavatel. Platí to i u lidí, kteří nejsou zaměstnanci a pracují na dohodu. Na postupu by se měli dohodnout zaměstnavatelé a odbory, míní generální inspektor. "Stěžujeme si, že cizinci nerozumí. Nevytváří se jim ale podmínky, aby si mohli informace přečíst. Bezpečnostní předpisy v ukrajinštině, ruštině či angličtině nejsou," řekl předseda ČMKOS Josef Středula.