• Zveřejněno: 24.08.2020
  • Autor: red
Alespoň 16 tisíc jako zákonem stanovené minimum, žádají odbory. Minimální mzdu v současnosti pobírá zhruba 140 tisíc lidí. Český poměr průměrné mzdy k minimální mzdě je nejhorší ze zemí, které mají státem stanovenou minimální mzdu, říká předseda ČMKOS Josef Středula.
 
Odbory požadují pro rok 2021 navýšení minimální mzdy na 16 000 korun, tedy o 1 400 korun. Zrušení superhrubé mzdy navrhují odložit kvůli výpadku rozpočtu, místo toho navrhují zvýšení daňového odpočtu. Po jednání předsedů a předsedkyň svazů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou to novinářům řekl předseda odborové centrály centrály Josef Středula.
 
Z jednání Rady ČMKOS 24. 8. 2020 - přítomna byla i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
 
Ministerstvo práce navrhuje, aby od roku 2022 nejnižší výdělek odpovídal polovině průměrné mzdy z předloňska. Návrh pro příští rok zatím Jana Maláčová nezveřejnila. O přidání bude jednat tripartita.
 
Odbory automatický valorizační mechanismus dlouhodobě podporují, ale nikdy nenastala shoda sociálních partnerů na parametrech, nemá-li být česká minimální mzda jedna z nejnižších v EU, měla by směřovat k polovině průměrné mzdy. K tomu aktuální návrh ministryně Jany Maláčové směřuje, důležitá bude diskuse v tripartitě o parametrech, myslíme si, že i valorizační automat by měl do budoucna zohledňovat stanoviska zaměstnavatelů a odborů. „Pokud se na valorizačním mechanismu neshodneme, ČMKOS navrhuje pro rok 2021 výši minimální mzdy 16 tisíc korun a zásadně odmítáme zrušení zaručených mezd, což považujeme za fatální a výsměch českým zaměstnancům,“ dodává mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.
 
Ministerstvo práce v podkladech pro vládu uvedlo, že pokud by se postupovalo podle jím navrhovaného vzorce už v příštím roce, minimální mzda by od ledna stoupla z nynějších 14 600 na 17 100 korun. Zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce, se pohybuje od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Nejvyšší částka by tak dosahovala zhruba předloňské průměrné mzdy, tedy 34 200 korun. Minimální mzdu loni pobíralo podle resortu asi 140 000 zaměstnanců.
 
„Český poměr průměrné mzdy k minimální mzdě je nejhorší ze zemí, které mají státem stanovenou minimální mzdu. Umíme si představit částku mezi 48 a 50 procenty, ale průměrné mzdy v minulém roce, ne v předminulém,“ komentoval Josef Středula.
 
Jana Maláčová navrhovala stanovit vždy od ledna minimální mzdu jako polovinu předloňské průměrné mzdy už před dvěma roky. Záměr neuspěl. Shoda na něm nebyla, z novely zákoníku práce tak vzorec vypadl. Kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení slíbil, že závazná pravidla pro předvídatelný růst minimální mzdy připraví.
 
Podle Josefa Středuly se ale do sněmovních voleb v příštím roce „nejde domnívat, že by ke shodě mezi zaměstnanci a zaměstnavateli došlo“.