• Zveřejněno: 10.04.2019
ČMKOS požaduje pro rok 2020 navýšení o 1650 korun 
 
Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro příští rok navýšení minimální mzdy o 1650 korun na 15 tisíc korun. O částce začne vyjednávat s vládou. Minimální mzda se zvedala naposledy v lednu, a to o 1150 na 13 350 korun. Proti jejímu rychlému růstu se stavějí zaměstnavatelé. Přidání projedná tripartita. S výraznějším navýšením souhlasí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
 
 „Úroveň české minimální mzdy je v EU jedna z nejnižších. Ekonomika, která je na 90 procentech průměru Evropské unie, si nezaslouží tak nízkou minimální mzdu,“ uvedl předseda největší odborové centrály Josef Středula. Podle něj firmy či instituce v Česku přidání o 1650 korun zvládnou.
 
Také podle ministryně práce a sociálních věcí je česká minimální mzda „ostudně nízká“. Sumu, o kterou by se měla zvednout, navrhne Maláčová až po projednání s odboráři a zaměstnavateli. „Až potom se budeme bavit o konkrétních částkách. Jako sociální demokratka samozřejmě chci, aby byl růst spravedlivý. Minimální mzda má totiž ochránit zaměstnance před chudobou, motivovat lidi pracovat,“ uvedla ministryně.
 
Minimální mzdu, kterou pobírá asi 150 tisíc lidí, zvyšuje vláda svým nařízením. V posledních letech to dělá každoročně od ledna. Od roku 2014 do letoška se nejnižší výdělek zvedl o 4850 korun, tedy zhruba o 60 procent. Rostl tak výrazně rychleji než ostatní mzdy.
 
Odbory poukazují na to, že čistý nejnižší výdělek je v Česku dlouhodobě pod hranicí příjmové chudoby pro samotného dospělého. Kritizují také to, že se české mzdy a platy k příjmům ve starých unijních státech nepřibližují. „V době nejnižší nezaměstnanosti je důvod, aby mzdy významně rostly. Pomůže to kupní síle, pomůže to malým a středním podnikům, pomůže to i tomu, že český občan bude věřit v budoucnost,“ je přesvědčen Josef Středula.
 
Premiér Andrej Babiš nedávno prohlásil, že tak silný růst mezd jako v minulých letech kvůli zpomalování ekonomiky neočekává. Nezaměstnanost by však podle Českého statistického úřadu měla být i nadále velmi nízká, a to průměrně 2,2 procenta. Inflace by měla dosahovat 2,1 procenta. Mzdy by se mohly zvednout nominálně téměř o osm procent.