• Zveřejněno: 12.09.2018
  • Autor: Petr Korál

Vzkaz z mítinku #KonecLevnePrace

PRAHA - V pražské Aréně Sparta se 11. září 2018 uskutečnil již počtvrté manifestační mítink Českomoravské konfederace odborových svazů nazvaný #KonecLevnePrace. Sešlo se zde na tisíc tři sta odborářů. Nejočekávanějším bodem vystoupení předsedy ČMKOS Josefa Středuly bylo oznámení, jaký růst mezd tato největší odborová centrála v zemi doporučuje základním organizacím pro kolektivní vyjednávání na příští rok. Požadavek ČMKOS na růst mezd v roce 2019 činí 7 až 9 procent, individuálně podle ekonomické kondice konkrétní firmy. 

Sál mítinkNa 1300 odborářů se sešlo v pražské Aréně Sparta.

Pokud jde o minimální mzdu, Středula zdůraznil, že ta česká stále patří mezi absolutně nejnižší v celé EU a ČMKOS požaduje její zvýšení ze současných 12 200 Kč na 13 700 Kč od 1. ledna 2019. Konfederace zároveň podporuje záměr ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, aby minimální mzda v budoucnu představovala 50 % průměrné mzdy, protože pracovat se musí vyplatit.

ČMKOS dále požaduje zrušení tzv. karenční doby (tedy současného stavu, kdy první tři dny pracovní neschopnosti zaměstnanec nepobírá žádnou náhradu mzdy) nejpozději do 1. 7. 2019, kratší pracovní dobu o půl hodiny denně bez ztráty na výdělku a 5 týdnů dovolené pro všechny zaměstnance – zakotvit tento nárok přímo v zákoníku práce. Do eurozóny bychom podle ČMKOS měli vstoupit jedině při mnohem lepším kurzu koruny vůči euru než je ten současný, abychom v EU nepůsobili jako chudí příbuzní.

Josef Středula se zabýval i tématem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Mimo jiné zmínil, že se neustále zvyšuje počet nemocí z povolání. Nejčastěji to bývá syndrom karpálního tunelu z přetěžování, čtvrtou nejčastější chorobou z povolání je dost překvapivě svrab. Silně znepokojivé je rovněž zjištění, že devět a půl tisíce pracovišť v ČR je karcinogenních. Pozitivní je, že postupně klesá počet smrtelných pracovních úrazů a v roce 2017 jich poprvé bylo méně než sto, ale číslo 95 pořád rozhodně není a nemůže být uspokojivé.

V rámci mítinku dále vystoupili předsedové OS zdravotnictví a sociální péče ČR (Dagmar Žitníková), Nezávislého OS pracovníků potravinářského průmyslu a příbuzných oborů Čech a Moravy (Alexander Štěpánek), OS zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb (Jindřiška Budweiserová), OS KOVO (Jaroslav Souček), OS státních orgánů a organizací (Pavel Bednář) a OS dopravy (Luboš Pomajbík), kteří všechny požadavky ČMKOS jednoznačně podpořili a doložili konkrétními zkušenostmi ze svých oborů.

Posledním vystupujícím byla ekonomka Ilona Švihlíková. Promluvila na téma „Klíčová role odborů pro pozitivní vývoj ČR“ a postavila se za jejich požadavky. Zdůraznila, že Česká republika má na výběr buď riskantní cestu k rázné změně hospodářské modelu, anebo možnost být Bangladéší střední Evropy, těžit z levné práce a z toho, že je vedle Německa. Před druhou variantou Švihlíková varuje, protože „být levný“ podle ní znamená, že z nízkých mezd se neufinancují sociální a důchodové systémy, ze země budou odcházet kvalifikovaní odborníci a v konečném efektu může být ohrožena sama existence českého státu a národa.                                                  

Brífink po jednáníZávěrečný brífink pro novináře po úspěšném mítinku.