• Zveřejněno: 28.06.2018
  • Autor: (red, ct.24.cz)
Přesouvá internu z Orlové do Karviné, lidé vyšli do ulic

Několik stovek lidí z Orlové na Karvinsku demonstrovalo včera na podporu místní nemocnice. Krajští zastupitelé tento měsíc rozhodli o přesunu orlovské interny do Karviné, má jít o součást optimalizace zdravotní péče v kraji. Zaměstnancům a odborářům orlovské nemocnice, obyvatelům města ani radnici se to nelíbí, protože se podle nich pro Orlovany zhorší dostupnost zdravotní péče, napsal web ct.24.cz.

Demonstraci svolala odborová organizace působící v nemocnici. Předsedkyně nemocničních odborů Denisa Stolarczyková už dříve uvedla, že orlovská nemocnice je na všech odděleních vytížená z 80 procent. Lidé si na demonstraci přinesli transparenty jako „Optimalizace = likvidace“ nebo „Ivo Vondrák (hejtman) – kat orlovské nemocnice“. Účastníci demonstrace podepisovali petici a připomínali, že v Karviné jsou nemocnice dvě.

Podle orlovského starosty Tomáše Kučy (ČSSD) město nikdo předem neinformoval, že se změny v nemocnici chystají.
„Orlovská nemocnice má poměrně velkou spádovou oblast. Pokud se tady zruší interní oddělení, tak na zrušení interního oddělení, které je vlastně základem nemocnice, určitě naváže také zrušení ortopedického oddělení a chirurgického oddělení. A samozřejmě, když se zruší další dvě oddělení, tak se ztíží přístupnost pacientů k poskytované zdravotní péči,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.
Na některé výkony se v jiných nemocnicích podle ní čeká až rok a půl a v případě, že by se zrušilo další oddělení, tak se čekací doby ještě prodlouží. „Místo aby se hledala cesta k tomu, jakým způsobem zlepšit financování nemocnic a zvýšit objem financí, tak se dělá nejjednodušší věc, a to je to, že se navrhuje rušení oddělení. Dlouhodobě vyjadřujeme snahu o to, aby se spíše přidal objem peněz do zdravotnictví a aby péče zůstala zachována,“ řekla Žitníková.
Změny ve struktuře lůžek mají podle vedení kraje pomoci řešit personální situaci ve zdravotnických zařízeních a zajistit jejich ekonomičtější fungování. Náměstek pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO) už dříve připustil, že cílem kraje je postupně vytvořit jednu velkou internu. Orlovská nemocnice by se měla soustředit na následnou a dlouhodobou péči a rehabilitace. Kraj chce zrušit interní lůžka a posílit následnou péči i v nemocnici v Bílovci na Novojičínsku. Také tam s tím obyvatelé ani radnice nesouhlasí a i tam už vznikla petice za zachování provozu v nynějším rozsahu.