• Zveřejněno: 29.06.2018
  • Autor: (red, idnes.cz)

Kostka másla poprvé od října zdražila, rostou také termínované kontrakty na máslo s dodáním o Vánocích. Podle Českomoravského svazu mlékárenského však nehrozí, že by se opakoval scénář z loňska, kdy se máslo prodávalo za šedesát korun. 

 Letos v květnu šly ceny másla poprvé od doby, kdy máslo stálo kolem 60 korun, nahoru. Čtvrtkilové máslo zdražilo o tři na 49 korun, tedy o sedm procent. Ceny dalších mléčných výrobků se na meziměsíční bázi nijak dramaticky nehýbou.

Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka opakování cenových extrémů nehrozí. „Máslo má zase trochu stoupající tendenci, ale za poslední týden poklesly ceny smetany, takže myslím, že se nedostaneme do extrémních čísel,“ řekl Kopáček.
Tomu odpovídají i výkupní ceny mléka, které klesají. Od prosince loňského roku se cena mléka, za kterou mlékárny nakupují od farmářů, snížila z 9,30 koruny na 8,2 koruny. Česká republika je v produkci mléka soběstačná ze 132 procent, velkou část mléka ČR vyváží.
Kopáček nicméně podotýká, že výkupní ceny porostou. Oproti loňskému roku nejrychleji zdražuje mrkev. Loni v květnu stála 16,20 koruny, letos 30,16 koruny, tedy o 86 procent více. V žebříčku nejrychleji zdražujících potravin (v tabulce) nechybí ani ledový salát a salátové okurky.
Ovocnáři letos očekávají nejlepší úrodu od roku 2006, nepřišly totiž jarní mrazíky, nicméně není vůbec jisté, že se to projeví v nižších cenách. „Dobrá sklizeň bude v České republice, jenomže my nemáme na cenu žádný vliv. Musíme si počkat na výsledky úrody v Evropě,“ dodal Ludvík.