• Zveřejněno: 05.12.2016
  • Autor: (ac)

Prioritním cílem nově vzniklé Asociace školské sociální práce v ČR, z. s., (dále AŠSP) je legislativní ukotvení školské sociální práce. Měla by se stát integrální součástí našich škol a přinášet všem žákům i studentům stejné výhody, jaké poskytuje jinde na světě. AŠSP si profesní pozici školské sociální práce kromě definovaných aspektů představuje také jako první záchytný bod, který při hledání řešení různorodých problémů žáku zastřeší včasnost, neboli neodkladnou a kontinuální dynamiku k rychlejší pomoci. Všeobecně lze říci, že rozpětí problémů jde od sociálního nebo zdravotního znevýhodnění, vztahových záležitostí, rozvodových situací rodičů, nevyjímaje domácí násilí, sexuální zneužívání a mnoho dalšího.

„Školskou sociální práci je možné definovat jako nejdynamičtější specifickou činnost v oblasti sociální práce se specializovanou a širokou profesní praxí (School Social Work Association of America 2009), jinými slovy se jedná o aplikovanou sociální práci. V průběhu desítek let se prokázalo, že všemi aspekty zásadně přispívá k celkové úspěšnosti ve vzdělávání všech žáků a studentů, z čehož vyplývá její potřebnost. Školská sociální práce má mnohem širší komplexní potenciál, než je rozpětí školního psychologa, výchovného poradce, metodika prevence, sociálního pedagoga či pedagoga samotného, a to i díky svému přesahu za školu,“ uvedla v Listech sociální práce – informačním a odborném časopise (nejen) pro sociální pracovníky – Eva Hurychová, jedna ze zakladatelek AŠSP. Je absolventkou Technické univerzity v Liberci, Katedry sociálních studií a speciální pedagogiky se státní zkouškou ze školské sociální práce. Kromě toho má desetiletou praxi v pomoci obětem domácího násilí. Veřejnost ji zná především jako zpěvačku, spisovatelku, skladatelku a textařku, která i web asociace obohatila hudebním bonusem. Tři písničky nepřímo vystihují, co by mimo jiné měla školská sociální práce ve své činnosti podprahově zahrnovat – aby bylo mezi dětmi a ve všech ostatních kontaktech, které se jich týkají, méně nesvárů, více vzájemného pochopení, lásky a pomoci: „Měli bychom se mít rádi, měli bychom si to umět říct, protože v životě to snadno nechodí a každý jsme jiný“.
Další zakladatelkou AŠSP je erudovaná odbornice s více než čtyřicetiletými zkušenostmi s výchovou a vzděláním ve školství a speciálně pedagogickém poradenství Blanka Ptáčková a speciální pedagožka Jitka Budínová, která má desetiletou praxi ve výchovně poradenském zařízení, včetně kurzů sebezkušenostního výcviku pedagogů a řady jiných.
Spolupracovat mohou školy, organizace i rodiče
(přihláška je na www.assp.cz)
Legislativní vymezení školské sociální práce bude podle zakladatelek AŠSP asi chvíli trvat, tento čas využijí k potřebné osvětě, propagačním aktivitám, vzdělávacím činnostem a výzkumům, s kterými již začaly.
„Spolupracovat s námi mohou všechny školy z celé ČR, případně zahraničí, školská zařízení, organizace nebo instituce, kam docházejí děti, žáci, studenti. Smysluplná je spolupráce s rodiči, zákonnými zástupci dětí, pedagogy, pracovníky OSPOD a se všemi dalšími, kteří mají stejný zájem. Členové asociace budou zváni na různé akce, kulaté stoly, odborné semináře, interdisciplinární nebo multidisciplinární konference. Je třeba zvyšovat osvětu, aby se o prospěšném působení školské sociální práce rozšiřovalo povědomí. AŠSP nabízí vzdělávací programy, workshopy, metodické poradenství, lektorskou a edukační činnost nebo kurzy,“ uvádějí zakladatelky. „Z dlouhého seznamu zemí, kde je s úspěchem využívána široká působnost této profesní pozice, stojí za zmínku naši nejbližší sousedé: Polsko, Německo, Maďarsko nebo Rakousko. K dalším zemím patří USA, Velká Británie, Island, Švédsko, Finsko, Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Lucembursko, Francie, Čína, Argentina, Austrálie, Japonsko, Vietnam, Indie, Kanada, Lotyšsko, Rusko, Litva, Estonsko, Mongolsko, Nigérie, Saudská Arábie, Bahamy, Ghana, Nový Zéland, Srí Lanka, Singapur a mnoho dalších. Slovensko usiluje o legislativní ukotvení pozice školské sociální práce také, a na rozdíl od nás již o něco déle. Zároveň je v předstihu s několika výzkumy, které potvrdily nutnost jejího zavedení,“ uvádí Hurychová mimo jiné v již citovaném článku. Více informací je k dispozici na http://www.assp.cz.