• Zveřejněno: 13.07.2018
  • Autor: (red)

Cena významné nemovitosti se odhaduje na miliardu korun

Odborové svazy sdružené v Majetkové, správní a delimitační unii prodaly své sídlo na pražském Žižkově. Oficiální údaje o ceně a novém vlastníkovi nejsou zatím známé.  Soutěž na prodej budovy byla vyhlášena v březnu. Odborové svazy už dříve uvedly, že kapacita Domu odborových svazů (DOS) několikanásobně převyšuje současné potřeby odborů, jež využívají kolem 20 procent kancelářské plochy. Náklady spojené s vlastnictvím památkově chráněné budovy jsou podle odborů značné.

 O prodeji domu na náměstí Winstona Churchilla bylo rozhodnuto v polovině loňského roku. Odborové svazy, které jsou dosud v DOS v nájmu, budou mít po prodeji dvouletou ochrannou lhůtu pro nalezení nového sídla.

Dům odborových svazů, původně palác Všeobecného penzijního ústavu, byl postaven v letech 1932 až 1934 podle návrhu Karla Honzíka a Josefa Havlíčka. Jedná se o nejvýznamnější funkcionalistickou budovu v Praze, která je 52 metrů vysoká. Charakteristické jsou pro ni keramické desky RAKO, jimiž je obložena a podle nichž se vžilo lidové označení budovy kachlíkárna. Za socialismu byla budova sídlem Ústřední rady odborů. Budova významně ovlivnila charakter náměstí Winstona Churchilla a architekti okolních budov se jejím vzhledem do značné míry inspirovali.