• Zveřejněno: 17.09.2019
Ke kampani „Konec levné práce“ přibyla „Dobrá práce“
 
Na mítink #KonecLevnéPráce dorazilo 17. 9. 2019 do Prahy přes 1300 odborářů a odborářek. Společně podpořili požadavky při kolektivním vyjednávání na rok 2020. Kromě dalšího růstu mezd požadují Národní dohodu pro ČR, která by měla přinést udržitelnou vizi ekonomického rozvoje naší země.
 
Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) konkrétně doporučila základním odborovým organizacím, aby ve firmách jednaly o růstu mezd pro příští rok o šest až sedm procent. Odbory budou usilovat také o zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně bez snížení výdělků, či o delší dovolenou. Ke kampani Konec levné práce přidala odborová centrála i kampaň Dobrá práce. Měla by přispět k rozšíření hodnotnější, udržitelné produkce od kvalifikovanějších zaměstnanců. Mezi priority odborů i patří vymahatelný Evropský pilíř sociálních práv. Požadavky na pražském shromáždění představil předseda ČMKOS Josef Středula. Zopakoval také požadavek na růst minimální mzdy o 1650 korun na 15 tisíc korun.
 
"Naše požadavky nejsou ultimativní, je to přání. Chceme, aby se investovalo a byl zisk, ale chceme také, aby z něj něco měli i zaměstnanci a jejich rodiny. Někteří řeknou, že se vlamujeme do otevřených dveří, ale není to pravda," uvedl Josef Středula. Podle něj se české ekonomice daří dobře a recesí se straší jen proto, aby se nemuselo přidávat.
 
 
Národní dohoda
Na mítinku byla představen byl koncept Národní dohody ČR, která by měla zakotvit principy změny hospodářské strategie.  Vychází z nové studie nazvané „Šance na přibližování českých mezd vyspělé EU“. Upozorňuje se v ní zejména na kontinuální odliv zisků z ČR, nízký podíl mezd v ekonomice, sociální dumping i dovoz levné pracovní síly. Nejde ale jen o mzdy a procento, o jaké by měly růst.  
Odbory vyzvaly hlavní politické strany a hnutí, aby se na změnách podoby ekonomického modelu dohodly. "ČMKOS považuje model nízkonákladové ekonomiky, který je tu od 90. let, za škodlivý a znemožňující reálnou konvergenci k zemím západní Evropy. Oběť českých zaměstnanců byla bohužel politickými elitami promarněna. Jestliže jsme po 30 letech dosáhli necelé třetiny úrovně mezd vyspělých sousedů, není to rozhodně dobrá zpráva," uvedl Josef Středula. Kritizoval i některé zahraniční firmy za to, že v Česku vyplácejí pracovníkům ve srovnání se zaměstnanci ve své zemi třetinové mzdy.
 
Česko v pasti nízkých příjmů
Česko se dostalo do pasti nižších příjmů a slabého kurzu koruny, technologicky zaostává, sestupuje k nižšímu stupni zpracování ve výrobě, nižší je i produktivita. "Celou dobu si utahujeme opasky. Rozdíl mezi zisky a náklady na mzdy činí 4,5 bilionu korun. Česko má šestou nejvyšší míru zisku v zemích EU, ve mzdách je ale sedmá od konce. Není důvod platit nízkými mzdami," řekl předseda ČMKOS. Česko označil za "slepici snášející zlatá vejce". Dodal, že český zaměstnanec za svou kariéru odpracuje o 11 let víc než německý.
 
Řešením odbory spatřují ve změně hospodářského modelu. V analýze doporučují podporu rozvoje infrastruktury. Zmiňují rychlý internet a digitalizaci, jadernou energii, vysokorychlostní železnici a také realizaci vodních projektů v ose Vltava - Labe - Severní moře a Dunaj - Odra - Baltské moře. Je nutný i boj proti suchu. Dalším opatřením jsou investice do vědy a výzkumu, podpora technického školství či založení státní exportní společnosti, která by napomáhala vývozu českých technologií. Peníze by měly směřovat i do malých a středních podniků, posílení cestovního ruchu či nájemního bydlení.
 
Poslední okruh návrhů se týká veřejných financí. Podle odborů potřebují proměnu a změnit by se měl i daňový systém. ČMKOS navrhuje narovnání daní zaměstnanců a živnostníků, větší kontrolu daňových optimalizací či progresivní zdanění, boj proti práci na černo a daňovým únikům.
 
ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 30 svazů s asi 300 000 členů. Odborářské setkání v Praze před začátkem vyjednávání o mzdách se poprvé konalo v roce 2015. Dosud se odboráři každý rok v září scházeli ve sportovní hale v Libni. Letos vedení centrály místo změnilo a páté shromáždění uspořádalo ve Foru Karlín.