• Zveřejněno: 26.10.2015
  • Autor: (muš)

Naše zaměstnankyně 11. 6. 2015 ukončila pracovní poměr. Vzniká jí nárok na dovolenou, když byla od 20. 2. 2015 do 10. 6. 2015 nemocná? Pokud ano, tak kolik dní ten nárok činí?

V § 223 odst. 1 zákoníku práce se stanoví, že pokud zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, nepracoval pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel mu krátí dovolenou za prvních 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

Co se pro účely dovolené považuje, jako výkon práce upravuje § 216 odst. 2 zákoníku práce. Za výkon práce se pro tyto účely nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním se pro účely dovolené jako výkon práce posuzuje.
Protože zaměstnankyně od 1. ledna neodpracovala 60 dnů, nevznikl jí nárok na dovolenou za kalendářní rok a nelze v tomto případě uplatnit krácení dovolené podle § 223 zákoníku práce. Zaměstnankyni vznikl nárok na dovolenou za odpracované dny (za každých 22 odpracovaných dní 1/12). Protože zřejmě odpracovala 36 dní, vznikl jí nárok na 1/12 celoročního nároku.
 

  • Zdroj: e-sondy.cz