• Zveřejněno: 23.11.2018

Podvody velkého šéfa automobilek Japonci nechtějí tolerovat

Šéf aliance automobilek Renault-Nissan Carlos Ghosn (64) přijde kvůli porušení japonských finančních zákonů o svůj post v Nissanu. Kromě jiného je mu vytýkáno, že v rozporu se zákonem na burze v Tokiu uvedl mnohem nižší osobní příjmy, než má ve skutečnosti. Nissan v této souvislosti hovoří o závažném pochybení a požaduje, aby odstoupil z funkce v této firmě. Předseda představenstva  Hiroto Saikawa to podle prohlášení automobilky navrhne dozorčí radě.

Ghosn

Ghosn je v Nissanu předsedou správní rady a současně je rovněž šéfem představenstva v Renaultu. Kromě stojí na špici společné aliance obou automobilek. Akcie Renaultu po tomto oznámení v pondělí klesly v Paříži o 12 pocent na nejnižší hodnotu za poslední tři roky.

Na světlo světa nevyplynuly jen chybné údaje o výši Ghosnova platu ale i to, že neoprávněně disponoval firemním majetkem. Podle Nissanu japonské orgány trestního řízení o tom informovala samotná firma, která prý při vyšetřování aktivně spolupracuje. Japonský deník Asahi už před tím informoval o tom, že Ghosn se už podrobil prvním výslechům.Televize NHK mezitím oznámila, že byl už i zatčen.

Ghosn byl letos v únoru potvrzen ve funkci šéfa Renaultu na další čtyři roky. Výše jeho příjmů byla v minulosti důvodem sporů s francouzskou vládou. Současný prezident Emmanuel Macron v roce 2016 (tehdy ještě ve funkci ministra hospodářství) Ghosna přinutil k ústupkům. Francouzský stát má dodnes v držení 15 % akcií Renaultu.

Do vedení Nissanu Ghosn přišel v roce 1999 z Renaultu a jeho úkolem bylo vyvést zadlužený koncern z krize. V roce 2005 pak převzal i vedení Renaultu. Rodilý Brazilec Ghosn patří k nejúspěšnějším manažérům automobilového průmyslu. Spojením Renaultu a Nissanu vytvořil uskupení, které prodejem 10,6 milionu osobních a nákladních vozidel předstihlo bývalou světovou jedničku koncern Volkswagen. V japonské automobilce se časem vzdal postu šéfa představenstva, zůstal v ní ale předsedou správní rady. Francouzská automobilka je s Nissanem propojena řadou překřížených smluv a společných podílů a projektů. Obvinění, která jsou nyní proti Ghosnovi vznášena, se aliance Renault-Nissan dostává do vážné krize. (fav)