• Zveřejněno: 08.11.2019
Rozhovor předsedy ČMKOS Josefa Středuly pro časopis Ekonom 
 
Rekordně nízká nezaměstnanost, rychlé tempo růstu mezd. Výrazně poskočila minimální mzda. V červenci pak zanikla karenční doba, firmy opět musí platit lidem již od prvního dne nemoci. Odbory v poslední době skutečně nemají špatné časy. Vše pod vedením Josefa Středuly. Průbojný šéf Českomoravské konfederace odborových svazů již čtyři roky vede kampaň Konec levné práce. Výsledek? Meziroční skokové růsty průměrných mezd. A hlavně přibývá odborových organizací i odborářů.

Kdo navštívil poslední, zářijové „motivační setkání“ odborů v pražském Foru Karlín, mohl vnímat nebetyčný rozdíl mezi současnými odbory a těmi, které pamatujeme před pár lety. Suverénní Středula na pódiu, kultivovaná řeč podepřená čísly, digitální show za zády. Nebe a dudy proti éře „tátů“ Falbra či Zavadila. Žádné párky a pivo na náměstích.

Místo toho sociální sítě, argumentace, analýzy, pod jejichž závěry se těžce kroutí vláda i zaměstnavatelé. Odbory se pod vedením Středuly staly silou, s níž se musí počítat. Možná i proto ho jako svého potenciálního nástupce zmínil i prezident Zeman.
 

* Jaký růst platů chcete prosadit v příštím roce?
Než řeknu, jaký je náš konkrétní požadavek, zkusím říci, čeho chceme jako republika dosáhnout. Můžeme být zemí, která je uzavřena ve středním příjmu a už se z toho nikdy nedostane. To znamená zůstat subdodavatelskou zemí, kde se netvoří cena, kde není vysoká přidaná hodnota. To ale náš cíl rozhodně není. Náš cíl je daleko ambicióznější. Chceme, aby česká ekonomika byla moderní, s vysokou přidanou hodnotou. Aby měla velký a dobře zajištěný segment malých a středních podniků, které tvoří přidanou hodnotu tady, v České republice. Z toho samozřejmě vyplývá, že budeme tvůrcem ceny. A zisk můžeme lepším způsobem redistribuovat na území republiky. To není, že bychom se chtěli uzavřít, ale je potřeba mít nějaký cíl.
 
Zbytek rozhovoru čtěte v připojeném dokumentu ve formě pdf.
 
 
 
 
Přílohy: