• Zveřejněno: 07.11.2019
  • Autor: Jana Kašparová
Komentář Jany Kašparové ke stávce učitelů       
 
… kdyby se ministr Plaga zachoval moudře a prioritu školství si vzal k srdci. Školské odbory vždy za Plagou stály, několikrát se za něho postavily. Konečně po dlouhé době rozumný ministr, zaznívalo. Vkládaly velké naděje v současnou vládu, která se jako první k prioritě školství přihlásila v programovém prohlášení, zatímco v minulosti kabinety o ní jen hovořily a skloňovaly ve všech pádech.
 
Počátek roku se radostně nesl ve znamení takřka hotového slibu - navýšení platů o 15 %, toto procento bylo sice korigováno na 10 %, ale odbory stále toto ujištění braly za seriozní. Šok nastal, když ministr školství přišel v září na jednání tripartity s nápadem přidat plošně všem učitelům 1750 korun, zastyděl se a zvýšil na 2200 korun, pak si uvědomil, že to je nedůstojné, tak přihodil na 2700 korun. Odbory v tu chvíli bijí na poplach, přidávají se k nim ředitelé škol, plošnost je diskriminující pro většinu pedagogů.
 
O spravedlivějším procentuálním navýšení přesvědčují premiéra ředitelé škol. Uskuteční se jednání ministra Plagy a odborů za účasti premiéra. Z jednání odcházejí spokojeni, „bylo seriozní, z celkového objemu vyčleněného na platy má jít 75 % na tarifní navýšení a 25 % do nenárokových odměn,“ pochvaloval si jednání předseda školských odborů F. Dobšík. Spokojenost ale netrvá dlouho a opět přichází šok. Ministr Plaga oznámil na tiskové konferenci po zasedání vlády, které se ale vůbec platy nezabývalo – definitivní rozhodnutí - 8 % do tarifů a 2% na nenárokovou odměnu. Když se odbory ozvou, že to neodpovídá dohodě, vysměje se, prý počítají se špatnými čísly a rozhodnutí už je definitivní a další jednání zbytečná.
 
Doslova zahnané do kouta se vedení školských odborů radí s členskou základnou a ta rozhoduje – stávka. Ministr si svá procenta narychlo nechává ve vládě potvrdit ještě před stávkou a tím se snaží její smysl úplně „degradovat“.
 
Proč toto vše udělal a riskoval naštvanost kantorů? Z kuloárů ministerstva se proslýchá, že rezortu nevycházejí peníze na další reformní kroky – meziregionální srovnání platů a tak to prostě risknul. Risk je zisk, jak se říká, ale ne vždy. Škoda, měl našlápnuto na dobrého reprezentanta školství.
 
Jana Kašparová