• Zveřejněno: 11.10.2019
Vedení svazu požádalo premiéra o schůzku

Školské odbory jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku ve školách, pokud by v příštích dnech neuspěly s požadavkem zvýšení základu platu učitelů o deset procent od ledna příštího roku. Nesouhlasí s navrhovaným vládním nařízením, aby se tarify zvedly všem pedagogům o stejnou částku 2700 korun. Novinářům to v pátek 11. 10. po jednání předsednictva školského odborového svazu řekl jeho předseda František Dobšík.
 
 
"Jsem zplnomocněn vyhlásit termín stávky, pokud nebudou respektovány naše požadavky. Vypořádání připomínek k návrhu nařízení vlády (o zvýšení platů) má být příští týden, podle toho se zařídíme. Buď termín vyhlásíme, nebo dojde k řešení, o které usilujeme," uvedl František Dobšík.
"Učitelé už panu ministrovi Plagovi nevěří. Slyšeli už hodně. Letos měli dostat 15 procent, je to pouze 11 procent. Příští rok deset procent. Víme, že částka k učitelům nedoputuje a část bude využita na reformu regionálního školství," řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.
Odbory vyzvaly pracovníky škol k zakládání stávkových výborů, o usnesení předsednictva informovaly ministra školství Roberta Plagu. Byl odeslán dopis ředitelkám a ředitelům škol se žádostí o podporu. Dopisem byl o vzniklé situaci informován premiér Andrej Babiš, vedení svazu ho zároveň požádalo o schůzku za účelem projednání návrhů a požadavků odborů. (Oba dopisy si lze stáhnout na této www stránce ve formátu pdf.).
Vláda počítá v navrhovaném rozpočtu na příští rok s navýšením sumy na platy učitelů o deset procent. To by stačilo na zvednutí základu výdělků 12 procent. Odbory trvají na tom, aby se tarify zvedly o deset procent, zbývající peníze by mohly zůstat na odměny. Odbory požadují, aby učitelé vydělávali o 30 procent víc, než je celostátní průměr. Průměrná mzda dosáhla v prvním čtvrtletí 32.466 korun. Průměrný učitelský plat činil 36.226, odpovídal tak 106 procentům průměru. Vláda slíbila, že by na konci volebního období, tedy na podzim 2021, měli mít 150 procent svého výdělku z roku 2017, tedy zhruba 45.000 korun.
Brífink, na kterém školské odbory vyhlásily svou připravenost ke stávce, se těšil mimořádnému zájmu médií. Připojujeme aktivní odkazy alespoň na články v některých hlavních elektronických médiích.
ČTK:
iDnes.cz:
Aktualne.cz:
iHned.cz:
Echo24.cz:
Blesk.cz:
iRozhlas.cz:
TVBarrandov: