• Zveřejněno: 12.05.2020
  • Autor: eSondy
Protiepidemická opatření, nařízená vládou ČR v souvislosti se šířením nákazy onemocnění COVID-19, zasáhla nějakým způsobem každého. Stejně tak tvrdě zasáhla různé velké i malé firmy, obchody, úřady, organizace a další subjekty. Mnoha lidem změnila i pracovní náplň a způsob její realizace. Například jihočeské Regionální pracoviště Odborového svazu KOVO (RP OS KOVO) v Českých Budějovicích se doslova ze dne na den proměnilo v poradensko-informační centrum pracující formou home office.

Zaměstnanci nejsilnějšího odborového svazu v zemi, které tvoří specialisté na pracovněprávní vztahy, bezpečnost práce a podobně, přiznávají, že nápor srovnatelný se situací krátce po vyhlášení nouzového stavu, nepamatují.

„Zahrnulo nás naprosto neuvěřitelné množství dotazů zejména z oblasti pracovněprávní a bezpečnostní. Prvních čtrnáct dní to byl opravdu neuvěřitelný mazec. Spolu s koronavirovou krizí se ovšem objevila celá řada otázek k problematice, s níž jsme se stejně jako ostatní nikdy před tím nesetkali. Vždy po jednom se kvůli omezení střídáme v kanceláři, přičemž ostatní pracují z domova. Naše služební mobily v prvních dnech ztichly obvykle až v noci,“ popsala první dny „celoplošné karantény“ vedoucí českobudějovického regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

Zpočátku dotazy směřovaly k užívání ochranných pomůcek a velmi rychle přecházely k tématům poklesů zakázek, omezování výroby, různých forem státní pomoci, jak firmám, tak zaměstnancům. „Velmi často jsme fungovali jako informační centrum přenášející informace z centra do regionu a obráceně. Vlastní kapitolou bylo připomínkování programu Antivirus a vyjednávání ve firmách o výši mzdových náhrad dle paragrafu 209 Zákoníku práce nad rámec zákonem daných 60 procent průměrného výdělku,“ zdůraznila Jirková.

Odboráři sehráli a sehrávají významnou roli i v případě poskytování informací managementům jednotlivých firem. „Díky ústředí OS KOVO a Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) máme velmi kvalitní informace přímo z vlády či Ústředního krizového štábu, zatímco vedení firem je odkázáno často výhradně na média. Koronavirová krize jasně ukázala na potřebu spolupráce zaměstnavatelů s odbory. Nejsme protivníci, ale partneři a jde nám o společnou věc. Tedy přežít, restartovat podniky a vrátit všem klid a spokojený život,“poznamenal v této souvislosti jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Janoušek.

Odbory v současné době podporují plošné odškodnění firem i lidí, včetně takzvaných pendlerů apod. za opatření související s koronavirovou pandemií. Dle jejich názoru by se měl pohybovat na úrovni 80 procent, tedy na hodnotě odpovídající navýšenému ošetřovnému.

„Ekonomiku podpora do firem sama o sobě nerozhýbe. Rozhýbe ji spotřeba a ta souvisí s tím, že lidé budou mít práci, peníze, důvěru, chuť a odvahu utrácet. Státní podpora by tak měla směřovat k lidem přímo, rychle a spravedlivě,“ konstatoval Janoušek.