• Zveřejněno: 21.01.2020
  • Autor: Jana Kašparová

Ministryně Maláčová diskutovala s předsedy odborových svazů

Evropská minimální mzda, růst minimální mzdy, superhrubá mzda, stravenkový paušál, pět týdnů dovolené, zákoník práce, podpora rodin a další témata zazněla ve velmi podnětné diskusi ministryně práce Jany Maláčové s předsedy odborových svazů na Radě ČMKOS.

Ti vysoce ocenili úsilí ministryně v dosažení koaliční shody na předčasných důchodech pro náročné profese a roli, kterou sehrává komise pro spravedlivé důchody, ve které má zastoupení i ČMKOS.

Jana Maláčová chce obnovit důvěru v důchodový systém, cestu vidí v zavedení základního nultého a zásluhového prvního pilíře. Považuje za důležité vést diskuzi o zdrojích pro důchodový systém, který je v ČR z více než 80 % financován z pojištění, zatímco ve vyspělých zemích EU je v daleko větší míře zapojen daňový systém. Seznámila podrobně se záměrem vybudovat moderní proklientsky zaměřený systém úřadů práce.

S předsedkyní OS zdravotnictví Dagmar Žitníkovou si vyměňovaly názory na podmínky práce v sociálních službách i v kontextu s nedávnou tragédií ve Vejprtech. S Františkem Dobšíkem, předsedou ČMOS školství, konzultovali vazbu povinné školní docházky na proplácení některých sociálních dávek. Mnoho předsedů upozornilo na potřebu řešit přetrvávající problém „přílišné plurality“ odborů, kdy malá skupina může zablokovat kolektivní vyjednávání tisícům zaměstnanců.

Pokud jde o odměňování, předseda OS KOVO Jaroslav Souček upozornil na extrémní praxi některých firem u nás, kde management pobírá až 50krát vyšší mzdu, než je průměrná mzda jejich zaměstnanců, a upozornil na seriózní pravidla, která jsou zavedena například ve Velké Británii. Josef Středula ocenil záměry a práci ministryně práce, která má snahu a zájem zajišťovat úměrně ekonomickým výsledkům ČR odpovídající a důstojné sociální podmínky.