• Zveřejněno: 03.01.2020
 
Nová hodnota stravného na pracovních cestách - 103 Kč na den
 
„Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity. Hodnota nejvýhodnější stravenky meziročně vzrostla o 8 Kč. Cena průměrného oběda podle společnosti Sodexo dosahuje 127 Kč, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak víceméně kopíruje reálnou situaci na trhu.
 
Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje od 1. ledna 2020 hodnotu stravného na pracovních cestách na 103 Kč na den. To je určující pro výpočet daňově uznatelné výše příspěvku na stravování. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele tak vzroste na 131 Kč.
 
Stravenky jsou pro mnoho zaměstnanců stěžejním benefitem, který u nás v papírové nebo digitální formě využívá přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. V každém případě tento benefit podléhá jak zákoníku práce, tak zákonu o dani z příjmu, a tudíž jsou pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Optimální hodnota stravenky pro nejvýhodnější daňový odpočet pro rok 2020 je 131 korun.
 
Výše odečitatelné položky se vypočítává jako 70 % z hodnoty stravného na pracovních cestách, kterou MPSV pro rok 2020 ukotvilo na hodnotu 103 Kč denně. „Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity.
 
Hodnota nejvýhodnější stravenky meziročně vzrostla o 8 Kč, což potvrzují údaje za poslední roky. Cena průměrného oběda podle společnosti Sodexo dosahuje 127 Kč, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak víceméně kopíruje reálnou situaci na trhu.
Nový rok je pro mnoho zaměstnavatelů vhodnou příležitostí pro zvýšení příspěvku na stravovací benefity. „Situace na trhu s benefity zaměstnavatele nutí neustále nabídku rozšiřovat. A jedním z nejžádanějších benefitů jsou právě stravenky – někteří zaměstnavatelé jdou proto ještě dál a poskytují stravenky i ve vyšší než daňově nejvýhodnější hodnotě. Čím dál populárnější jsou elektronické stravenkové karty, které využívá téměř polovina našich klientů,“ dodává Jan Matoušek.